Banner Desktop

#DesignStories - Cristina Stranszky, Designer de Interior

New column

Atmosfera unui concept de interior este puternic influențată de textilele alese. Perdelele și draperiile joacă un rol important în design, motiv pentru care am invitat-o pe Cristina Stranszky să ne relateze din experiența și perspectiva ei din domeniul designului interior rezidențial, despre cum alege și integrează ea textilele în amenajările create.

 

Cristina Stanszky lucrează de 17 ani în domeniul designului. Absolventă a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, cu un Master în fotografie, Cristina și-a descoperit pasiunea cea mai mare: ambientul interior. 

 

Designul intuitiv este cel pe care l-a aplicat în mod instinctiv încă de la prima amenajare realizată. Indiferent de stilul de design preferat sau de combinația mai multor stiluri, în esență designul intuitiv se concentrează pe felul în care un spațiu te face să te simți, croit după necesitățile individuale și după destinația spațiului. Focusul este pe energia și vibrația transmisă de interior. 

 

Cristina se implică activ în selecția colecțiilor Mendola Fabrics, contribuind cu input valoros din sfera designului de interior rezidențial.

Impactul perdelelor și draperiilor asupra spațiului

Orice persoană experimentată în domeniul designului interior știe că felul în care sunt tratate ferestrele are un impact puternic asupra spațiului. Acest aspect poate face ca o încăpere sa fie de succes din punct de vedere vizual, sau dimpotrivă, să îi dăuneze estetic. 

 

Aici desigur intră foarte multe aspecte în calcul: cum alegi proporția drapajelor în raport cu mărimea ferestrelor și înălțimea spațiului, lungimea și lățimea la care acestea sunt croite, tipul de rejansă si frecvența faldurilor, tipul de montare pe galerie sau sină etc. 

 

Eu personal aleg țesăturile cu accent pe materialitatea, textura și pe aspectul sculptural al acestora. Chiar dacă în mod preponderent aleg variantele monocrome, sunt situații în care în mod deliberat aleg un desen al tesaturii mai încărcat și mai vibrat cromatic pentru a crea un accent vizual de impact în zona ferestrelor. Ca pattern in general sunt atrasa de forme abstracte sau figurative cu o grafica de buna calitate.

New column

De aceea cand vine vorba de colaborarea mea cu Mendola Fabrics în vederea alegerii unei noi colecții, mă raportez la ceea ce simt că este valabil raportat la experiența mea dobândită în timp, la elemente etern valabile. Acord concomitent importanță tendințelor care încep sa se ivească pe mai multe planuri și care dau forma trendurilor car urmează, pentru accente care ne mențin conectați la contemporaneitate. 

 

Indiciile de actualitate pe care le adun ca surse de inspirație mă ajută să mențin proiectele mele indiferent de stil, ancorate în momentul prezent. Pe lângă mediul online și târgurile de specialitate din domeniul designului interior, un promotor rapid și spontan pentru trenduri consider ca este designul vestimentar. Aici se vede mai devreme direcția spre care se îndreaptă industria textilelor de uz casnic și comercial și care sunt influențele din diverse perioade care urmează a fi reinterpretate și revizuite în contextul contemporan. 

New column

Arta, natura și călătoria ca surse de inspirație

Un alt indiciu în domeniul creativității, desigur îl aflu direct de la sursă, în arta contemporană, de la artiști care reflectă în permanență lumea înconjurătoare într-un limbaj foarte personal si intim.  

 

Îmi place să urmăresc amalgamul de interpretări și reinterpretări, într-un ciclu continuu, un feedback permanent la trăirile din trecut și prezent sau desigur proiecția visarilor și aspiratiilor unor deschizători de drumuri care nu se raporteaza neapărat la ceva pre-existent.

 

Pe lângă sursele de inspirație ce țin de nou și de tendințe, pentru mine o sursa perena, atemporala si inepuizabilă de influență și probabil singura de care nu m-as putea lipsi în ceea ce fac, este natura și fascinația mea pentru ea.

New column

Favoritele Colecției de Primăvară-Vară 2022

În ceea ce privește felul în care fac eu alegerile într-un proiect în tratarea ferestrelor este direct legat de cele de mai sus. De regula mă orientez spre țesăturile ‘uni’, bogate in texturi, care prefer sa fie cat mai ofertante din punct de vedere cromatic. 

 

Completarea unei colecții anterioare cu nuanțe noi în fiecare an, mai rafinate și adaptate la noile trenduri este întotdeauna bine venita și nu as ezita sa aleg din ea chiar dacă este dintr-o colecție mai veche. Mai punctual, din colecția nouă aș recomanda ca aspect și tinuta draperiilor COVE sau HUGO.

 

Aceasta din urmă o consider foarte potrivită cu unul din elementele de pe wishlist-ul stilistic al anului 2022, care se evidențiaza acum mai mult pe partea de tapițerii și anume țesătura ‘boucle’. O întâlnim deja pe piese de mobilier cum ar fi scaune, fotolii și canapele, debordând de căldură si de un aspect familiar, intim, de ‘acasa’.

În contrast cu acestea, dacă as avea nevoie de un element mai vibrant din colecția nouă, unul din pattern-urile mai decorative ales și de mine in preselecția colecției de primavară-vară, ar fi draperia NEBBIA.

 

Această draperie mă poartă automat cu gândul la orientul îndepărtat, la stampele japoneze, pictura peisagistică asiatică - toate aceste fiind pentru mine combustibil pentru imaginatie. Orice este legat de călătorii, de natura și de starea de bine primează in materie de alegeri în interioarele pe care le concep. 

De aceea, țesăturile mai texturate cu ‘feeling’ organic, cum ar fi TIGRIS sau MOHAVE, care au un aspect nervurat și care imita crusta de pamant sau scoarță de copac, cu siguranță sunt printre primele care îmi atrag atenția.

 

Într-un proiect amestec și integrez de la un material simplu neutru și aparent banal, până la materiale texturate, cu volum, decorate mai pregnant chiar și cu modele geometrice pentru a creea câmpuri vizuale diferite și contraste prin toate elementele soft care alcătuiesc un interior: covoare, tapițerii, perne decorative, cuverturi, draperii etc.

Natura, exemplul nostru primordial de armonie

De asemenea în colecțiile pe care le concepem împreună cu Mendola Fabrics, sunt atentă să caut și materiale semitransparente potrivite ca aspect și ținută pentru storuri sau panouri japoneze. Îmi place să folosesc suprapuneri de draperii cu storuri, rolete sau panouri în anumite situații, deci țin cont ca toată gama de materiale sa fie acoperită. 

 

În final aș adăuga faptul că, indiferent de tipul de material preferat, dacă acesta este neutru adică în același timp si atemporal, recomand cu căldură draparea ferestrelor chiar dacă e sa o facem strict decorativ cu simple coloane de draperie sau perdea ori cu simple storuri, deoarece felul în care acestea schimba vibrația și energia unei încăperi este de neprețuit.

 

Constructiv și structural suntem conditionați și înconjurați de o multitudine de linii drepte și riguroase, de unghiuri și colțuri pe care nu le întâlnim în mod similar in natura. Iar natura in esență este exemplul nostru primordial de armonie. Măsura în care reușim să aducem în clădirile și spațiile noastre cât mai mult din echilibrul și armonia naturala, este măsura în care ne potențăm cât mai mult starea de bine, iar volumele sinuoase și unduitoare conferite de țesături sunt una din variantele prin care putem realiza acest lucru.

Coș de cumpărături