Urban Green: motive vegetale inspirate din natură

Cu gândul la primăvară, plantele sunt unul din primele lucruri care vin în minte. Ele sunt elemente importante ale spațiului în care trăim, pot da viață unei amenajări, pot relaxa, aduce optimism și pot face ziua mai frumoasă. Tot ele sunt și un element grafic puternic și actual. Folosirea plantelor în designul modern este o provocare, deoarece designul modern pare să ceară linii curate și simplitate, iar natura, pe de altă parte, tinde să fie sălbatică și haotică. In ultimii ani, designul inspirat din natură a reapărut în prim-plan, indiferent că vorbim despre modele naturaliste sau interpretate grafic. Un motiv poate fi și aducerea în față a verdelui de către Pantone, aleasă pentru culoarea anului 2017.

Naturalism tropical

Odată ce Pantone a încoronat verdele, designerii au folosit mai multe culori găsite în natură intensificându-le. A fost o întoarcere la rădăcinile organice și o  revenire la elementele naturale, pe baza noțiunii de nou început, prospețime și ecologism. Cei de la Pantone definesc Greenery cao nuanță proaspătă și savuroasă, care evocă primele zile ale primăverii când verdele naturii revine și se reînnoiește. Ilustrează frunzișul înfloritor și luxuriant în aer liber”.

În amenajarea interioară culoarea a fost folosită cu succes pentru pereți de accent, pardoseli texturate, obiecte de decor și bineînteles, pentru perdele și draperii.

 

Greenery, culoarea Pantone s-a potrivit perfect cu tendința modelelor tropicale prezentate de ceva vreme. Frunzele au luat loc în prim-plan ca element grafic - palmieri, bananieri, cactuși, suculente, ferigi. Florile de hibiscus și frunzele de palmier au fost prezente mai mult decât oricine a anticipat. Pentru inspirație florală, designeri s-au întors pentru formă, dimensiune și culori la modelele anilor '60. Modelele micro-florale pentru primăvară au dat o notă feminină și proaspătă.

De la haine până la textile pentru spațiul interior, elemente inspirate de verdeață, au fost folosite ca decor în moduri unice, altfel decât în mod tipic în ghivece. S-au regăsit pe tapete, textile, piese de mobilier și decorațiuni, adăugând astfel mai multă viață interiorului.

Interpretare grafică a naturii

Designul inspirat de elementele naturale a avut întotdeauna o calitate proaspătă, chiar și atunci când nu era vorba despre naturalism. Prelucrarea grafică poate realiza patternuri regulate și modele abstractizate bogate, pentru că folosirea elementelor naturale în design aduce viață, căldură și frumusețe rezultatului. Designerii au luat inspirația din natură pentru a crea modele grafice unice. Un exemplu elocvent în acest sens este designul textil sub semnatura Marimekko. Încă din anii '60 și până în prezent, creațiile lor au avut motive grafice vegetale cu un aspect plin de viață și distinctiv și au reprezentat, cu siguranță, un punct de inspirație pentru trendul ultimilor ani pentru textile și ceramică.

Motive vegetale în Colecțiile Mendola Fabrics

Alinierea brandului Mendola Fabrics la trendul vibrant al naturii, se realizează prin intermediul trendului Urban Green. Colecția Saronga definește perfect acest trend al apropierii de natură, în timp ce noile modele de perdele și draperii surpind vegetația care invadează spațiul interior. Cu nuanțe puternice de verde, vibrații impunătoare date de patternuri exotice, țesătura PALMAS, atât ca și perdea, cât și ca decor, creează o atmosferă relaxantă, care energizează mintea și corpul. Ambele modele au un design proaspăt şi modern, realizat dintr-un materiale cu print vegetal filigranat în culori tandre care aduc o notă primitoare şi primăvăratică în orice locuinţă.

LORELLE, cu modele fine ce conturează frunze de palmier, perdeaua poate fi o combinație relaxantă alături de un decor uni, cum este Cheer (nuanța verde închis). Astfel, colecția Scandi își face simțită prezența, spunându-și cuvântul și în cadrul trendului Urban Green.

#Palmas

#Lorelle

#Cheer

#Malibu