HEIMTEXTIL – Trenduri 2018 in materie de Design Interior, Cromatica & Tesaturi

Anul acesta, urbanizarea a fost conceptul în jurul căruia s-a concentrat tematica de organizare Heimtextil, acesta fiind considerat un factor esențial al epocii moderne. Ad literam, termenul de urbanizare presupune atât migrarea oamenilor din zonele rurale înspre cele urbane, cât și procesele de transformare a ruralului în urban. Ba mai mult, tendința crescândă de urbanizare sugerează faptul că până la sfârșitul secolului 21, populația care trăiește în zona rurală va dispărea.

 

La Heimtextil, aspectele urbanizării în masă au fost analizate și tratate atât drept oportunități cât și drept provocări pe fondul termenilor socio-economici, culturali și creativi.

Trendurile în materie de design interior, paleta & cromatică au fost încadrate prin intermediul a 5 mari direcții: 

 

Relax Recharge Trend Relax/Recharge: conceptul atribuie laturii emotive anumite palete cromatice, acestea două fiind interconectate și influențându-se reciproc. Unele colori au capacitatea de a calma, relaxa, stimula sau chiar enerva: spre exemplu, contrar celor știute, a fost demonstrat că nuanțele de albastru pot energiza, în timp ce cele de roșu pot avea rolul de a calma. Conceptul de Relax/Recharge evidențiază rolul culorilor în crearea unui echilibru general în contemporanul urban.  Paleta cromatică de bază al acestui trend pendulează între nuanțele de albastru și cele de roșu.Relax & Recharge Trend Mendola Fabrics

 


Perfect Imperfection: perfect imperfection trend un trend al cărui deviză este cea de acceptare a imperfecțiunilor, acestora din urmă fiindu-le atribuit un farmec aparte rezultat din însuși actul de creație. Fiind o reacție de supra-saturație vis-à-vis de bunurile produse în masă, trendul caută să resusciteze tehnici antice de creație care totodată să asigure produselor o durată de viață mai lungă rezultată din atenția acordată fiecărui produs în parte.

Perfect Imperfection Mendola Fabrics


soft minimal 3Soft Minimal: conceptul încadrează țesăturile pe fondul nevoilor rezultate din procesul de urbanizare, fiind subliniată nevoia ca acestea să se poata adapta ușor diferitelor medii și de a fi multifuncționale. Trendul se concetrează pe produse de design interior simple & elegant conceptualizate, care să fie păstrate în decor pe termen lung și nu schimbate în funcție de sezon.   Soft Minimal Trend - Mendola Fabrics


adapt assembleAdapt + Assemble: principiul de bază este cel nomadic, adică elementele de design interior precum mobilierul și țesăturile trebuie să fie în așa fel proiectate încât să poată fi oricând mutate. Conceptele modulare sunt cele aduse în prim plan, acestea potrivindu-se perfect în conturul acestui trend. În ceea ce privește textilele de casă, acestea păstrează tonalitatea simplistă, cu design-uri inspirate din  aria industrială.


urban oasisUrban Oasis: trendul relevă legătura primordială dintre natură și oameni. Întrucât viețile noastre se desfășoară în mare parte în mediul urban, legatura noastră cu natura este prea puțin favorizată, motiv pentru care conceptul inovează prin ideea de a aduce natura aproape de noi  (la muncă, acasă). Motivele predominante sunt cele naturale, care transmit ideea de vegetație luxuriantă: frunze voluminoase, nuanțe puternice de verde, dar și vibrații impunătoare de mov. Toate aceste motive, împreună cu elementele ambientale din aceeași sferă, contribuie la crearea unei zone vegetale de relaxare chiar în propria locuință.

Urban Oasis Mendola Fabrics

 


** menționăm că unele produse Mendola Fabrics din imaginile de mai sus, fac parte din Colecția Primăvară - Vară 2018 și încă nu se regăsesc în Colecțiile existente pe website