New column

Cum a fost la Salone del Mobile 2023, Design Week – Milano

Designul de interior reprezintă modul prin care spunem povestea fiecărei perdele și draperii Mendola Fabrics și din acest motiv, suntem mereu la curent cu cele mai noi trenduri și noutăți din domeniul fascinant al amenajărilor de interior.

Fiecare an îl începem la Heimtextil (Frankfurt), în calitate de expozanți la cel mai relevant târg internațional de textile pentru casă. Pe parcursul anului însă, căutăm să ne menținem informați și inspirați, participând ca și vizitatori la alte târguri internaționale de profile diferite cum sunt Maison Objet Paris sau Salone del Mobile Milano.  

Mendola Fabrics & Salone del Mobile 2023

Zilele trecute ne-am încărcat cu inspirație în cadrul Milano Design Week.

Inspirație pentru Colecția Toamnă/Iarnă 2023 & idei pentru Deco Days 2023 (7-10 Septembrie).

 

Salone del Mobile este cel mai mare și unul dintre cele mai importante evenimente din cadrul Milano Design Week. Evenimentul aduce împreună cele mai relevante și importante branduri din industria de amenajărilor: mobilier, mobilier pentru grădină, pentru spațiile de birouri, dar și decorațiuni complementare. 

 

Tendințe în țesăturile pentru casă

Zona textilă a fost reprezentată preponderent prin intermediul covorarelor, tapițeriilor sau țesăturilor decorative complementare pentru casă (perne, prosoape, traverse, etc), în timp ce perdelele și draperiile au fost integrate în standuri mai mult ca si elemente de separare ale spațiilor.

Stilul țesăturilor integrate în cadrul Salone a completat direcția generală de prezentare: sustenabilitate, eco-inspired, natural, sofisticat.

 

Deși tipologia în sine a cuprins textile mai mult din zona de tapițerie, covoare, perne decorative, am remarcat totuși predilecție pentru texturile dense cu finisaje naturale, balansul cromatic dintre nuanțele intense și cele temperate precum și echilibrul dintre țesăturile glam sofisticate și cele simple, cu finisaje neregulate. 

Textile Trend - Salone del Mobile
Textile Trend 1 - Salone del Mobile
Textile Trend 2 - Salone del Mobile
Textile Trend 3 - Salone del Mobile

De altfel, textilele au fost reinterpretate în diverse concepte de amenajare de stand în modalități ingenioase de prezentare:

Textile Art - Salone del Mobile
Textile Art 2 - Salone del Mobile
Textile Art 3 - Salone del Mobile

Trenduri & Standuri - Salone del Mobile 2023

Standurile și nivelul de prezentare ale brandurilor prezente ne-au încântat privirile.

În cadrul periplului nostru prin(tre) standuri, am remarcat trendul (poate) cel mai pregnant al evenimentului, respectiv cel al sustenabilității: mobilier și decorațiuni eco-friendly, realizate din materiale și prin procese sustenabile, cu impact redus în mediu.

 

Sustenabilitatea s-a regăsit și ca și tematică recurentă în stilurile de amenajare a standurilor, în special prin accentele stilului eco. 

desktop
Stand 1 - Salone del Mobile
Stand 2 - Salone del Mobile
Stand 3 - Salone del Mobile

Sustenabilitatea a fost completată cu funcționalitatea. Majoritatea expozanților au propus elemente modulare de mobilier care pot fi amplaste și (re)utilizate în funcție de nevoi și de spațiul disponibil. 

Modular - Salone del Mobile
Modular 2 - Salone del Mobile

Fiecare eveniment de calibru internațional propune soluții moderne, digitale și automatizate.

Tehnologizarea amenajărilor de interior este în plină dezvoltare, astfel că și la eveniment am văzut numeroase soluții Smart Home: sisteme modulare automatizate, separatoare de cameră controlate digital sau chiar elemente de mobilier cu integrare digitală.

În cadrul Salone, tehnologizarea design-ului de interior a fost o tematică recurentă. Controlul digital al elementelor unei locuințe pot eficientiza resursele (costuri, energie) și au rolul de a crea o experiență personalizată în funcție de nevoile și dorințele locuitorilor. 

Stiluri Salone del Mobile 2023

Din pespectiva stilurilor, am remarcat melanjul dintre minimalismul funcțional și maximalismul structural: forme simplificate, cel mai frecvent rotunjite, nuanțe de inspirație naturală în tonalități intense, texturi nefinisate în armonie cu țesături sofisticate. 

Styles - Salone del Mobile 2023
Styles - Salone del Mobile 2023
Styles - Salone del Mobile 2023
Styles - Salone del Mobile 2023

Milan Design Week

Iubim designul de interior și suntem conștienți că un design de interior de calitate are la bază arta.

Din acest motiv, ne-am încărcat cu inspirație și din alte locații din oraș în care au avut loc activări de artă și de brand, inclusiv în Brera, districtul în care arta și designul este pentru pasionați un alt fel de oxigen. 

 

Nu mai este un secret pentru nimeni că prin campaniile Mendola Fabrics, încercăm de fiecare dată să amplasăm perdelele și draperiile în contexte și concepte cât mai interesante și originale, iar expozițiile de artă cu siguranță ne ajută de fiecare dată să ne cultivăm imaginația. 

Milano Design Week 2023
Milano Design Week 2023
Milano Design Week 2023
Milano Design Week 2023
Coș de cumpărături